Gullholmen är ett ösamhälle i Orust kommun beläget längst ut i Bohusläns kustband. Den lilla ön, Gullholmen, är sammankopplad med Stora och Lilla Hermanö via en gångbro.
Gullholmsön är endast sju hektar stor och ytan upptas av mycket tät bebyggelse som till stor del huserar sommargäster under en begränsad del av året. Hermanö, som är mycket större (1481 hektar) är endast bebyggt i norra delen. Ön utgörs till stor del av ett naturreservat med varierande natur och väl utmärkta vandringsleder. Tvestjärten, som ligger ”på vägen” till Gullholmen är en liten ö på vilken det finns 9 bebodda hus.
Personfärjan till Gullholmen går från Tuvesvik på Orust och lägger till både vid ”Piren” och hamnen (om den inte går vidare till Käringön). Vill du angöra Tvestjärten är det bara att säga till ombord.
Det går även att ta en utflykt till Gullholmen med ångaren Bohuslän från Göteborg eller, ibland, med chartrade båtar från andra orter i Bohuslän.
Historia och kuriosa
Gullholmen omnämndes redan 1585 i Norske Herredagsdomböger och betraktas som ett av Bohusläns äldsta fiskesamhällen. Fiske och sjöfart har under århundraden påverkat Gullholmens utveckling.
Gullholmen är en unik ö som bevarat mycket av sin gamla karaktär. Med anor från 1200-talet är det ett av Västkustens äldre fiskelägen. Under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen växte samhället på ön och konservfabrik, salteri och segelmakeri tillkom. Kuttrar för fiske och fraktfart började användas, vilket gjorde Gullholmen till ett levande skeppar- och fiskesamhälle.
Ön erbjuder en fantastisk miljö i Bohusläns ytterskärgård och här finns ett aktivt båtliv, möjligheter till rekreation i naturskyddade områden, bad och fiske. Gullholmen betraktas som Sveriges med tätbebyggda ö.